söndag 24 november 2013

Vad betyder värdegrund i journalistik?

Söndag.
Började med att springa. Det var kallt ute. Vattenpölarna var istäckta. Jackan kändes tunn till en början men det gick över. För varje hundratals meter steg värmen i musklerna och vid Liljeholmskajen var kylan borta.
Jag lyssnade traditionsenligt på det senaste avsnittet av podcasten Mattsson & Helin under löprundan, denna vecka en special från Stora Journalistpris-galan. Fastnade särskilt för det @ehsanfadakar och @FridaBoisen talade om i slutet, om värderingar som drivkraft för engagerande journalistik. Båda var för en gångs skull överens om just det, att en reporter som driver en egen fråga, bär ett eget engagemang för ämnet har lättare att göra bra och engagerande journalistik om just det. Eftersom reportern "inte ger sig" som Ehsan Fadakar uttryckte det.
Jan Helin och Thomas Mattsson har tidigare hävdat att det kommer att bli än viktigare med tydliga värdegrunder för medieföretag framöver men samtidigt alltid hävdat att det inte betyder en mer politiserad eller åsiktsbaserad nyhetsjournalistik. Det må vara sant. Jag tror att få vill att reportrar ska torgföra egna åsikter eller driva politiska linjer på nyhetsplats. Men om synen blir att reportrar bör ha ett stort engagemang i vissa enskilda sakfrågor samtidigt som medieföretagen blir tydligare med var de står värderingsmässigt, leder inte det till att den medielandskapet blir mer politiserat överlag? Kanske inte. Men visst innebär ett tydligare "värdegrundsarbete" att medieföretagen och redaktionerna måste gå ut med ett något mer vässat budskap än att man försvarar "alla människors lika värde, demokrati och yttrandefrihet"?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar