I morse kom detta i mejlkorgen.
Det är inget konstigt i sak men alla-mejl som handlar om dåligt kökshyfs och fenomenet i sig - att på alla arbetsplatser där det är allas gemensamma ansvar att sköta köket så blir det strul.
Jag bar tvungen att skriva ett svar kände jag.
Hela texten ser ut så här:
---
"Jag skulle vilja tillägga att detta arbete kan effektiviseras genom att göra enligt Lean-metoden. Den bygger på att få bort flaskhalsar och lägga resurserna på rätt saker. Låt mig illustrera med ett exempel.
Andreas har precis druckit kaffe ur en kopp han tröttnat på. Han går ner i källaren för att ställa ifrån sig den gamla koppen och ta en ny med sig upp. (Med kaffe i så klart).
På bänken står massor med odiskade koppar och skit. "Oj vad många odiskade koppar och skit det står här" tänker Andreas och går därifrån.
Vid datorn läser Andreas Roberts mejl. "Aha, jag måste diska min egen kopp!" tänker Andreas.
Han går mer i källaren igen och diskar sin kopp (den gamla). Sedan sätter han sig vid datorn igen och dicker kaffe ur den nya.
Ovanstående är inte Lean.
Följande är Lean:
Andreas använder EN kopp per dag som man diskar när han går hem.
Till lunch äger han ett äpple och en äcklig sallad som kommer i en burk man kan äta ur (ingen disk!).
Vatten dricker han direkt ut kranen.
För att inte ödsla onödiga resurser på spring i trappan köper han en bricka (barteravtal- typ gratis) som han och hans kolleger använder för att kunna turas om att gå ner i källaren för att fylla på ETT TIOTAL koppar med kaffe varje gång. För att detta ska gå fort krävs det att alla väljer samma dryck. Slät kopp kaffe alltså.
Resultat: den odiskade disken uppstår aldrig överhuvudtaget och företaget blir bättre på alla sätt, både på den inre och yttre marknaden.
Hej då."
---
Vad hände? Enbart positiva reaktioner. Även av den som skrev det ursprungliga mejlet.
Jag älskar internkommunikation.
@a_jennische
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar